vzw RESTART Ferries Oostende

Voor een volle haven

 Kunnen ferries vanuit Oostende nooit op tegen de kanaaltunnel?

 

Het Oostendse havenbestuur focust vooral op de uitbouw van Oostende als Energiehaven. Er is nog weinig of geen interesse in echte havenactiviteiten zoals passagiersverbindingen en vrachtverkeer. Een havenbeleid moet echter gaan voor diversiteit en ook passagiers en vracht trafieken mogelijk maken.

 

 

 

Ferries zijn het hart en de ziel van Oostende, een traditie van meer dan 168 jaar. Denk maar aan de duizenden mensen die dagelijks op het staketsel of de zeedijk stonden te kijken of de boot namen.

 

Met allerhande fabeltjes proberen politici ons wijs te maken dat een ferrylijn vanuit Oostende niet meer mogelijk is. Nochtans is dit een havenactiviteit die werkgelegenheid creëert voor de Oostendenaars. Denk maar aan de werkloze dokwerkers, transportbedrijven die wegtrekken uit Oostende, de horeca die miljoenen euro's inkomsten misloopt door gebrek aan passagiers,...

 

Het stadsbestuur en het havenbedrijf lijken tevreden met de huidige toestand omdat met het wegvallen van de ferries een aantal transit illigalen niet meer naar Oostende komt. Een compleet steriele haven is geen oplossing en een economische en toeristische ramp. Wie de kleine ongemakken er niet bij wil nemen gaat beter in Koekeloerekapelle wonen.

 Veelgestelde vragen

 • Als voetpassagier op de lijn Oostende Ramsgate of Oostende Dover kom je toe in het prachtige Kent en ligt heel Groot-Brittanië met de trein voor je open. Via de tunnel kun je enkel naar Londen.
 • Als voetpassagier is Kent vanuit onze regio quasi onbereikbaar geworden.
 • De helft van alle passagierstrafiek waren voetpassagiers, voornamelijk Britten die naar Oostende kwamen om de kunsthistorische steden zoals Brugge, Gent en Antwerpen te bezoeken. Deze markt bestaat nog steeds.
 • De passagiers spendeerden gemiddeld zo'n 25 miljoen euro aan horeca in Oostende.
 • Vakantie begint bij het aan boord stappen van de ferry.
 • Van Jabbeke naar Calais ben je snel meer dan een uur onderweg. Files en druk verkeer zijn je compagnons. Op diezelfde tijd kun je via Oostende al op de boot zitten met een heerlijk kopje koffie voor je neus of genietend van een heerlijke zeebries.

 

 

Natuurlijk wel,

 • De concurrentie met Calais en Duinkerke is zeker geen nieuw gegeven. Al sinds de doortrekking van de autosnelweg Jabbeke-Calais zijn de havens van Duinkerke en Calais grote concurrenten. Toch werden in 2005 maar liefst 300 000 vrachtwagens overgezet vanuit Oostende.
 • Voor veel truckchauffeurs is de langere overtocht vanuit Oostende interessanter dan de overtocht via Calais. Dit in verband met de wetgeving rond rij - en rusttijden.
 • De overtochten van Trans Europa Ferries zaten tot de laatste dag vol, het beste bewijs dat een ferrylijn vanuit Oostende perfect mogelijk is.
 • Wie vanuit Calais vertrekt is, als hij vanuit de richting Brussel-Gent-Brugge komt, een uur langer op de baan. Tijd die je moet aftrekken van de reistijd vanuit Oostende. Wat heb je liever : een uur op de baan of een uur genieten aan boord van de ferry?

 

 

Jazeker, de hoogdagen van 14 afvaarten per dag en 3 miljoen passagiers per jaar zijn wellicht niet meer haalbaar. Toch heeft Oostende een aantal sterke troeven.

 • Oostende ligt rechtstreeks aan de autosnelweg.
 • Oostende is het eindstation van de trein waar de perons vlak naast de kade liggen.
 • De haven ligt in het centrum van de stad. Voor voetpassagiers is toekomen in het centrum veel interessanter dan toekomen in een haven ver verwijderd van de buitenwereld.
 • De stad Oostende trekt elk jaar meer dan 3.000.000 bezoekers aan, voor de toeristen is een overtocht naar Engeland zeker een bonus.
 • De overtochten van Trans Europa Ferries zaten tot de laatste dag vol.  

Er kan bijvoorbeeld onderzocht worden of een vrachtlijn (RoRo) of gemengde vracht-passagierslijn rendabel kan zijn. Ook Harwich beschikt over een treinstation naast de kade.

We mogen ons niet enkel op Dover of Ramsgate blijven focussen.

Jazeker.

De langere routes naar Tilbury, Ipswich, Immingham of Killingholme zijn een troef voor Oostende. Deze routes waren zeer succesvol in de Ferryways dagen.

Ter vergelijking : in 1987 werden 187 000 vrachtwagens overgezet vanuit Oostende, in 2005 waren het er 300 000, bijna dubbel zoveel. Hierbij speelt de kanaaltunnel geen enkele negatieve rol. Maar de Oostendse haven blijft leeg.

Zou dit te maken hebben met eenzijdige oriëntatie naar hernieuwbare energie ? Onkunde ? Immobiliën ? Geen politieke interesse in onze haven ?

Het bouwen van appartementen op de vismijnsite zou de toekomst van vrachtferries vanuit het Zeewezendok zwaar hypothekeren.

De Oostendse haven is perfect uitgerust. Er werden pas nieuwe havendammen gebouwd waardoor schepen tot 200m lang de haven kunnen binnenvaren. Maar toch beleeft onze haven nu het diepste punt van zijn 600-jarige bestaan.
We zetten eventjes de feiten op een rijtje.

We hebben een lege, dode haven 

Wie een paar uur aan het staketsel gaat staan ziet dat er behalve het binnen en buitenvaren van wat plezierjachtjes, de kleine onderhoudsschepen voor windmolenparken (kleiner dan een gemiddeld jacht) en een verloren vissersboot er totaal geen havenverkeer meer is.

Iedereen die eens een wandeling of fietstocht maakt door het havengebied zal onmiddellijk vaststellen dat grote stukken van de haven er leeg en verlaten bijliggen. 

Geen visie

De Oostendse haven spitst zich, na een onsuccesvolle poging om cruisehaven te worden, voor 100% toe op groene energie. Ook daar zijn er al tekenen aan de wand dat deze activiteit geen lang leven beschoren is. Op dat ogenblik zal het stadsbestuur in de wolken zijn als ze nog eens een pak haventerreinen kunnen omvormen tot woonzone.

We zijn van ver gekomen, de SPa hing bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 aan elke deur een reddingsboeitje met de mededeling dat Johan Vande Lanotte en ploeg de RMT ging redden. Door een totaal gebrek aan visie zorgde diezelfde ploeg ervoor dat de Oostendse haven nu bijna om zeep is.

Geen interesse

In het strategische meerjarenplan 2014-1019 wordt met geen woord gerept over het aantrekken van nieuwe havenactiviteiten naast de groene energie. Geen woord over het aantrekken van passagierslijnen. De Oostendse haven is nochtans bijna op maat gemaakt om een succesvolle passagiershaven te worden.

Dode visserij

Ondertussen is ook de visserij op sterven na dood. In het boek "de keizer van Oostende" kunnen we lezen hoe ons stadsbestuur heel bewust meegewerkt heeft aan het kapotmaken van de Oostendse visserijsector. Zeebrugge was al jaren op oorlogspad met de bedoeling om de Oostendse visserij van de kaart te vegen. Dankzij het wanbeleid van het stadsbestuur is men daar in aan het slagen.

Een haven in de klauwen van de immobiliën sector

Op de Oosteroever heeft onzekerheid over de toekomstplannen van het havenbestuur al veel bedrijven weggejaagd. De immobiliënsector krijgt van de Oostendse politiek vrij spel om haventerreinen in te palmen en zo havenbedrijvigheid te vervangen door appartementen.

Het volgende slachtoffer is de vismijn die ze nu ook zonder duidelijke visie willen afbreken. Wat en of er iets in de plaats komt is heel onduidelijk. De kans is groot dat er uiteindelijk geen visserij meer in Oostende zal aanwezig zijn en dat we ook op de vismijn site binnen hier en 5 jaar nieuwe immobiliën projecten zien verschijnen.

Er wordt in de wandelgangen gefluisterd dat er plannen zijn voor een maritiem museum op de Churchilkaai, vlak naast het station op de vroegere RMT-parking. Deze plannen uitvoeren zouden 100% zeker de finale doodsteek voor onze 600-jarige haven betekenen.

En de Marine?

Oostende was eeuwenlang een militaire haven van groot belang. Tot de jaren 80 was onze haven echter niet diep genoeg om bepaalde schepen te kunnen ontvangen. In plaats van relatief weinig te investeren in het aanpassen van onze haven werd geopteerd om miljarden te investeren in de Zeebrugse haven en Oostende aan zijn lot over te laten. Door een puur politieke beslissing werd quasi de ganse Zeemacht overgeheveld naar Zeebrugge. Een groot verlies voor onze stad. De aanwezigheid van een marinebasis brengt levendigheid in de stad.De militairen en hun gezin komen wonen in de stad en het uitgangsleven vaart er ook wel bij.

Tot 1997 verzorgde de RMT de passagiers verbindingen tussen Oostende en Dover en later Ramsgate. In het laatste jaar, vervoerde de RMT nog 1.550.000 passagiers en bijna 40.000 vrachtwagens meer dan in 1980. Nochtans was Eurotunnel toen al 3 jaar in gebruik. Hoe kon een bedrijf dat dagelijks nog gemiddeld bijna 6000 mensen per dag overzette kapot gaan?

 

Bij RMT leidden slechte strategische en politieke beslissingen tot de ondergang:

 • Een eigenaardige boekhouding waarbij de inkomsten in zwakke Belgische Frank gerekend werden maar de uitgaven in sterke Britse Ponden.
 • Veel te veel directie in verhouding tot het aantal werknemers
 • De RMT was een bedrijf zonder beginkapitaal maar moest wel alle havenuitrusting zelf betalen.
 • De Prins Filip werd door Politieke druk veel duurder dan nodig bij Boelwerf Temse gebouwd. De extreem hoge prijs die voor de Prins-Filip betaald werd is mee oorzaak van het deficit.
 • De Jumbo Ferries kwamen veel te laat in dienst.

Was de RMT te redden geweest?

Absoluut zeker, wanneer je, ondanks de tunnel en de directe concurrentie van Duinkerke en Calais , nog 1.550.000 passagiers per jaar vervoert ben je geen bedrijf zonder toekomstmogelijkheden. Een ernstige reorganisatie had de RMT zeker kunnen redden. Zeker wanneer je weet dat het opdoeken van de RMT veel meer gekost heeft dan dat er schulden waren.

JFBConnect not found. Please reinstall.
Na de opdoeking van de RMT werden de overtochten Oostende-Dover verricht door Hollyman Sally en later door Hoverspeed. In de eerste jaren vervoerde Hoverspeed nog meer dan een miljoen passagiers.
 
Hoverspeed heeft de passagierstrafiek verplaatst naar Calais en zo de Oostende route gesloten. Ook de stijgende olieprijzen waren een groot probleem voor het concept met fast ferries. Dergelijke catamarans zijn overal van het kanaal verdwenen.
 
Door het sluiten van de succesvolle Oostende route, slecht management en de stijgende olieprijzen is Hoverspeed in 2005 failliet gegaan. 
 

 

Ferryways was een echte aanwinst voor de Oostendse haven. Met 7 schepen hebben ze gevaren op Ipswich, Immingham, Killingholme en Tilbury. In 2007 waren er zelfs plannen om nog 6 extra nieuwe- speciaal gebouwde schepen in te leggen. Ferryways was in 2007 nog goed voor 60% van de havenomzet.

Ferryways werd overgenomen door Cobelfret die het binnen de kortste keren bankroet liet gaan. Het succevolle Ferryways werd een veel te grote concurrent van het vanuit Zeebrugge opererende Cobelfret. Zo werd een lastige concurrent uitgeschakeld.

 

 

Nadat Hoverspeed de laatste passagiersverbinding stopzette begon de Sloveense maatschappij Transeuropa Ferries met een RoRo lijn tussen Oostende en Ramsgate. De lijn was heel erg succesvol en de schepen waren quasi steeds volzet. Jammer genoeg wou Transeuropa Ferries geen voetpassagiers aan boord nemen. Transeuropa ferries ging uiteindelijk in mei 2013 bankroet. De oorzaak was zeker niet een tekort aan klanten maar wel het slechte management na de dood van de oprichter mr. Dias. Zo was er geen regelmaat meer in de dienstverlening en bleven enkel nog schepen met veel technische problemen over om de overtocht te garanderen. Daarnaast was er ook geld van Italiaanse investeerders geblokkeerd bij een bank in Malta. Waarom precies is niet helemaal duidelijk. Officiëel was dit omdat de oorsprong van het geld niet duidelijk was. En toch was er geen tekort aan werk voor TEF.

Neen, de situatie op de markt is de laatste jaren veel moeilijker geworden. Een belangrijk probleem is de nieuwe strenge Marpol norm tegen luchtverontreiniging door schepen.

 

Om aan die heel strenge norm te kunnen voldoen kijken ferrymaatschappijen aan tegen enorme investeringen. Tot 7 miljoen euro per schip. Deze extra strenge milieu normen maakt het zowel voor beginnende als gevestigde rederijen niet eenvoudig.

 

Er is zeker nog een toekomst voor de Oostendse haven, maar dan moeten we als burgers het Oostendse stadsbestuur en het havenbestuur NU ter orde roepen. 

Wat moet gebeuren?

 • Er moet een havenbestuur komen met de allerbeste mensen in hun vakgebied, die in dienst genomen worden met een duidelijke resultaatverbintenis. Ze moeten trafiek en dus werkgelegenheid en inkomsten naar onze stad trekken. Die mensen moeten gekozen worden omwille van hun vakkennis en  niet vanwege hun politieke kleur.
 • Het Oostendse havenbestuur moet van het aantrekken van nieuwe passagiers- en RoRo verbindingen hun topprioriteit maken.
 • Er mag eindelijk ook eens zwaar geïnvesteerd worden in de Oostendse haven. Het moeten niet altijd Zeebrugge en Antwerpen zijn.
 • De haventerreinen naast het station moeten voorbehouden blijven om de ontvangst van Passagiers- en RoRo schepen in optimale omstandigheden te laten verlopen. Het bouwen van een maritiem museum aan de Churchilkaai zou de toekomst van passagierslijnen zwaar hypothekeren.
 • De treinen naar Welkenraedt moeten terug 90km doorrijden naar Keulen met een beperkt aantal stopplaatsen.

Naast passagiersverbindingen heb je in een bloeiende haven nog andere belangrijke activiteiten.

 • Er moet volop gewerkt worden om van Oostende terug de belangrijkste vissershaven te maken. Om dit te bekomen moet o.a. het voor Oostende nadelige contract met de Vlaamse visveiling herbekeken worden.
 • Waarom ook niet proberen om de Marine voor een deel terug naar Oostende te brengen. 
 

 

{SCPinterestShare href=https://vzwrestart.com/index.php/nl/over-ons-havenverkeer layout=standard image=https://vzwrestart.com/images/prins_filip_klein.jpg desc=Kunnen ferries vanuit Oostende nooit op tegen de kanaaltunnel? Het Oostendse havenbestuur focust vooral op de uitbouw van Oostende als... size=small}
Written on 19/03/2020, 14:11
reddingboot-3-erkend-als-opengesteld-erfgoed Reddingboot 3 erkend als opengesteld erfgoed   Mensen ongeacht sociale of economische status samenbrengen rond het maritieme gebeuren in de Oostendse haven was altijd al een betrachting van VZW Restart.   De officiële erkenning als opengesteld erfgoed bewijst nogmaals...
Written on 04/11/2019, 22:23
reddingboot-8 Naast het verlangen om opnieuw een ferrylijn vanuit Oostende te zien varen ijvert VZW Restart ook voor het onderhoud en behoud van ons maritiem erfgoed. Nadat er alarmerende berichten over de mogelijke teloorgang van “Reddingboot 3” in de pers verschenen besloten we om in te grijpen....
Written on 24/09/2019, 22:06
keerdekiwere-mini-cruise-naar-hull-en-rotterdam-3 Keerdekiwere minicruise naar Hull en Rotterdam !!!! HELAAS VOLZET !!!! We aanvaarden enkel nog een paar mensen voor een reservelijst.     De kogel is door de kerk! Er is een nieuwe datum voor onze trip naar Engeland. We willen tonen dat er meer bestaat dan enkel...
Written on 15/02/2019, 11:39
samenvatting-havendebat-een-nieuwe-toekomst-voor-de-oostendse-haven-5  Op 29 januari ging het havendebat door in de volle aula van het Sint-Andreasinstituut. Het werd voor de aandachtige toehoorder een zeer interessant verhaal. Belangrijke opmerking is dat schepen Verkeyn sprak in naam van het volledige schepencollege. Het is duidelijk dat de haven een bocht...
Written on 24/05/2018, 22:29
vzw-restart-en-uw-privacy VZW Restart en de nieuwe Europese Privacy wetgeving.     VZW Restart heeft zich steeds bekommerd om uw Privacy en zal dit in de toekomst steeds blijven doen. Toch vragen we even uw aandacht voor dit...

Algemene info