vzw RESTART Ferries Oostende

Voor een volle haven

 Is windenergie de enige toekomst voor onze haven?

 

toekomst Oostendse windmolens energy portdefecte windmolen

Het Oostendse havenbestuur en politici focussen zich vooral op de uitbouw van Oostende als energiehaven. Daarnaast worden andere havenactiviteiten zoals ferries en visserij verwaarloosd. 
Dit verhaal is niet zo rooskleurig als het wordt voorgesteld.

 

Het paradepaardje Electrawinds is een lege doos gebleken, tientallen miljoenen euro's belastinggeld werden gedumpt in een verlieslatende put.

Met veel triomf vertrokken enkele jaren terug de eerste windmolens vanuit het Zeewezendok. Na vele jaren leegstand lijkt er momenteel heel wat activiteit te zijn in de windmolen-business. Regelmatig komen grote schepen molenonderdelen ophalen in onze haven.

We mogen echter niet vergeten dat dit slechts een project van korte duur is.

In een gezonde haven kan hernieuwbare energie één van de activiteiten zijn, maar dit heeft niet de beloofde werkgelegenheid gecreëerd voor Oostende.

Binnenkort zal het stadsbestuur opnieuw in de wolken zijn wanneer ze een groot stuk havengebied kan omvormen tot woonzone. Zo wordt onze haven kunstmatig kapotgemaakt.

 Veelgestelde vragen

Juist, ze zijn momenteel zowat de enige klanten ook. Dat is op zich al een risico, want je zet liever nooit al je geld op 1 paard.

Vzw Restart is absoluut niet tegen windenergie, maar vind dat er naast de windenergie-sector in onze geïnvesteerd worden in verschillende activiteiten.

Neen, hoogstwaarschijnlijk niet.

De enorme "Rebo - terminal" aan het Zeewezendok ligt er leeg en verlaten bij.

Het enige windmolenproject op zee dat ooit gerealiseerd werd vanuit Oostende is C-power.

Een overzicht :

  • C-power werd gebouwd vanuit Oostende.
  • Belwind werd gebouwd vanuit Zeebrugge.
  • Northwind werd gebouwd vanuit Vlissingen.
  • Norther brengt zijn windmolens rechtstreeks vanuit de fabriek in Denemarken naar hun bestemming op zee met het schip "Innovation" van Deme.
    Ze hebben dus geen omliggende haven meer nodig.
  • De andere drie projecten zijn uitgesteld, o.a.wegens een schorsing van de bouwvergunning voor de stroomkabel (het Stevin project van Elia).

 

 

Neen, zeker niet.

  • Zeebrugge dat veel gunstiger ligt tegenover de windmolenparken bouwt ook een off-shore industrie uit.
  • Alle buurlanden bouwen eigen energy-ports uit. Vlissingen en Ramsgate zijn maar enkele voorbeelden.
  • Toekomstige windmolens worden rechtstreeks van de fabriek naar hun bestemming gebracht.
 

 

{SCPinterestShare href=https://vzwrestart.com/index.php/nl/energy-port layout=standard image=https://vzwrestart.com/images/kapotte_windmolen.jpg desc=Is windenergie de enige toekomst voor onze haven? Het Oostendse havenbestuur en politici focussen zich vooral op de uitbouw van... size=small}
Written on 19/03/2020, 14:11
reddingboot-3-erkend-als-opengesteld-erfgoed Reddingboot 3 erkend als opengesteld erfgoed   Mensen ongeacht sociale of economische status samenbrengen rond het maritieme gebeuren in de Oostendse haven was altijd al een betrachting van VZW Restart.   De officiële erkenning als opengesteld erfgoed bewijst nogmaals...
Written on 04/11/2019, 22:23
reddingboot-8 Naast het verlangen om opnieuw een ferrylijn vanuit Oostende te zien varen ijvert VZW Restart ook voor het onderhoud en behoud van ons maritiem erfgoed. Nadat er alarmerende berichten over de mogelijke teloorgang van “Reddingboot 3” in de pers verschenen besloten we om in te grijpen....
Written on 24/09/2019, 22:06
keerdekiwere-mini-cruise-naar-hull-en-rotterdam-3 Keerdekiwere minicruise naar Hull en Rotterdam !!!! HELAAS VOLZET !!!! We aanvaarden enkel nog een paar mensen voor een reservelijst.     De kogel is door de kerk! Er is een nieuwe datum voor onze trip naar Engeland. We willen tonen dat er meer bestaat dan enkel...
Written on 15/02/2019, 11:39
samenvatting-havendebat-een-nieuwe-toekomst-voor-de-oostendse-haven-5  Op 29 januari ging het havendebat door in de volle aula van het Sint-Andreasinstituut. Het werd voor de aandachtige toehoorder een zeer interessant verhaal. Belangrijke opmerking is dat schepen Verkeyn sprak in naam van het volledige schepencollege. Het is duidelijk dat de haven een bocht...
Written on 24/05/2018, 22:29
vzw-restart-en-uw-privacy VZW Restart en de nieuwe Europese Privacy wetgeving.     VZW Restart heeft zich steeds bekommerd om uw Privacy en zal dit in de toekomst steeds blijven doen. Toch vragen we even uw aandacht voor dit...

Algemene info